Blog #5: Directe oma

Gepubliceerd op 17 december 2018 19:25

Op m’n gemakje lig ik afgelopen weekend op een soort verhoging voor de kachel bij mijn opa en oma in Putten. Met op nog geen 30 centimeter afstand van Brenda. Ook wel mijn ‘grote vriend’ zoals mijn oma het met een knipoog zou zeggen. Niet dus. Maar goed, ik houd het aardig uit.

Zolang ik maar niet te diep inhaleer en iets van een hond denk te ruiken, want dan word ik gek. Overigens is mijn geurvermogen aardig aangetast gezien het saucijzenbroodje, de worst en de Tucjes dat ik allemaal al achter m’n kiezen heb. Maar goed, volgens mijn oma was ik afgevallen – vieze groene drankjes helpen misschien toch – dus kon ik het ‘prima hebben’. Voor je idee: mijn oma’s subtiliteit reikt zover als: ‘neejjoh, je bent helemaal niet dik, je bent gewoon lekker mollig’. Juuist, dàt is wat je wilt horen.

Na gisterochtend denk ik dat het misschien aan de plaats ligt. De kerk begon om 08:30 – ja, dat was schrikken ja - en mijn opa en oma zitten altijd op de galerij dus ik liep achter hen de trap op, de deur door en ging vervolgens zitten. Ik zat nog niet goed en wel of ik hoor achter mij: ‘zo, die is ook in de kerk geboren’. Mmh daar kwam dus die tocht vandaan. Ik wist niet hoe snel ik weer overeind moest komen om de deur dicht te doen om vervolgens bijna over de verwarmingsbuis te struikelen die dwars voor de bank ligt. De oude man die dat zei lachte vriendelijk naar mij terwijl ze het inmiddels al weer met een aantal mensen over die ‘rotwind’ hadden. Heerlijk.

Of dat moment dat ik ’s middags naast mijn oma zat en ik ze al een paar keer venijnig naar de jongens voor ons zag kijken en mijn adem inhield in de hoop dat ze er toch niks van zou zeggen. Of dat de hond ‘s ochtends écht naar de gang moest voor de kleinkinderen. Wat diezelfde kleinkinderen niet zien is dat de hond later een prakje van oma krijgt met appelmoes en alles er op en eraan. En dat kenmerkt mijn oma precies zoals ze is: direct en goudeerlijk, maar ook heel lief. En mijn opa? Die lacht en zegt voordat ik wegga: zul je voorzichtig doen deern? En na een dikke zoen van allebei ga ik na een heerlijk weekend op weg. Wat ben ik er toch ontzettend graag.


«   »