Blog #8: Subtiliteit

Gepubliceerd op 21 januari 2019 18:17

Situatie A: Je bent echt tevreden over de tact waarmee je iets verwoord hebt. Situatie B: Je zakt liever door de grond, dan dat je de woorden die je zojuist gezegd hebt, herhaalt. Situatie C: Het leven van Laura. Ook wel de combinatie van situatie A en B: denken dat je subtiel bent, terwijl “door de grond zakken” op dat moment beter op zijn plaats zou zijn.

De juf van groep acht schreef in het afscheidsboekje al dat mijn gezicht meestal boekdelen sprak en ik mijn mening zeker niet onder stoelen of banken stak. Subtiel verwoord wel. Ook bij mijn bijbaantje - in de viswinkel - waren ze absoluut niet onder de indruk van mijn vermeende subtiliteit. Zeker niet nadat ik aan een klant had gevraagd of ze misschien geen saldo meer op haar rekening had staan. Het lukte namelijk al drie keer niet met betalen. Inmiddels ben ik een aantal jaar verder en is mijn tact tot zoverre toegenomen dat ik afgelopen vrijdag met een glimlach tegen een studievriend zei dat “het niet uitmaakte dat hij niet zoveel had toegevoegd, want hij had het gewoon druk”. Nadat mijn andere studievriend mij met een veelbetekenende blik aankeek, had ik een oeps-momentje. Meestal maken mijn excuses het er daarna niet per se beter op. Misschien de volgende keer toch even nadenken voordat ik iets zeg.

Zaterdag kreeg ik een koekje van eigen deeg. Met vriendinnen gingen we de Douglas in. De avond ervoor was me namelijk al opgevallen dat mijn huid binnen nog prima in orde leek, maar zodra we naar buiten liepen het meer weg kreeg van een paddenstoel. Wit met rode stippen. Misschien dat mijn huid toch een beetje droog was. De verkoopster vroeg waar we naar op zoek waren. Toevallig had ik die ochtend gehoord van een dagcrème met een tintje, dus daar vroeg ik naar. Eigenlijk had ik al nattigheid moeten voelen toen ze tot drie keer toe vroeg waarom ik dan met een tintje wilde. Ze dacht namelijk dat die te donker zou zijn voor mijn wittige huid. Thanks. Om het er daarna niet per se beter op te maken toen ik aangaf dat ik wellicht een wat droge huid had: “ja, dat dacht ik al te zien inderdaad.”

Subtiliteit. Het is een talent.


«   »