Blog #45: Afdingen

Gepubliceerd op 4 november 2019 20:42

Als je het aan m’n vader vraagt dan probeer ik altijd overal een slaatje uit te slaan. Dat gevoel is overigens geheel wederzijds. Al sinds dat ik klein was, maken wij namelijk deals. Of het nu ging om het gras maaien voor 2 of toch 3 euro of een 8,5, een 8,4 of tóch een 8,3 gemiddeld staan in de eerste klas om mijn kamp terug te verdienen: het was altijd raak. Hele uren ging dat door. Totdat mijn moeder er helemaal klaar mee was en het strijdveld verliet. Met een goede hoofdpijn en een hopeloze uitroep of we dit nou echt zó leuk vonden. En dan hadden we ons hoogtepunt nog niet eens bereikt.

Met al die ervaring zou ik er toch in het buitenland ook wel wat van moeten kunnen maken, zou je denken. Elke vakantie probeer ik het daarom weer. Zo ook in Israël. Met wat goede tips van onze gids op zak gingen Nina en ik vol goede moed op weg om souvenirs in te slaan. Volgens de gids moest je in eerste instantie 25 procent van de prijs bieden en eventueel gewoon weglopen als dat nodig was. De eerste keer dat we het probeerden, bleef de verkoper ons met zo’n pokerface aankijken dat de helft van onze moed al snel in de schoenen zonk. En we dus niet weg liepen, maar de volledige prijs betaalden. Het volgende tentje dan maar.

Inmiddels toch een tikkeltje ongemakkelijk en met een ietwat bedeesde stem probeerden we het weer. Helaas had ook deze man geen hoge pet op van onze afdingtalenten en betaalden we de volle mep. De derde keer is scheepsrecht zeggen ze en daarom gooiden we het over een andere boeg. Toch maar een keertje weglopen op het moment dat we geen korting zouden krijgen. Eens kijken wat de reactie van de verkoper dan zou zijn. Nou, die verkoper liet ons lekker lopen.

Bij het laatste tentje gooiden we maar al onze kaarten op tafel. Na de eerste aanzet tot het vragen van korting zei de verkoper namelijk al dat zij dat niet toepasten op zo’n klein bedrag. Toen Nina geheel haar hart uitstortte dat het afdingen steeds mislukte, maar we het in ieder geval wel probeerden, gaf die man ons korting: “to give you a better feeling about yourself”.

Ahaah. Zo werkt het dus. Kom maar door met die volgende vakantie.


«   »