Blog #46: Twee Dutchies in Engeland

Gepubliceerd op 11 november 2019 22:15

Sinds twee weken hebben we nog een Nederlands meisje bij ons wonen. Haar plan is om zes weken hier te blijven, wat hartstikke gezellig is. Eindelijk een partner in crime, die het ook allemaal af en toe niet helemaal volgt en die mijn pogingen om Nederlandse uitdrukkingen naar het Engels te vertalen wél snapt, terwijl de rest me aankijkt alsof ze water zien branden. En die precies hetzelfde reageert als het niet duidelijk is: hoofd een beetje schuin, een knikje, een lieve lach en “oh yes”, terwijl we allebei absoluut geen idee hebben wat er zojuist gezegd werd. Top.

Al moet ik zeggen dat het wel behoorlijk awkward is om als twee Nederlanders met elkaar Engels te praten. Zitten we een partij te tobben om iets duidelijk te maken, terwijl we beide gewoon vloeiend Nederlands spreken. Maar we zijn hier niet om Nederlands te leren en dus zetten we dapper door. Met als resultaat dat we soms behoorlijk langs elkaar heen praten. Maar gelukkig wel in het Engels.

Ook het samen auto rijden in een Nederlands auto is hier een uitdaging. Geloof me: links rijden, de toegestane snelheden van miles naar kilometers omrekenen en tegelijkertijd ook nog in één keer naar de juiste bestemming rijden is niet niets. Dat kan weleens misgaan. Of meerdere keren. Bijvoorbeeld als je heel erg gefocust bent om links te rijden en daardoor een rood stoplicht over het hoofd ziet. Gelukkig kan je dan gewoon weer in z’n achteruit en alsnog voor het rode stoplicht gaan staan. Of dat je in alle voorzichtigheid gemiddeld zo’n 25 kilometer per uur rijdt, terwijl 45 kilometer per uur ook best wel prima zou zijn. Het kwartje valt hier soms gewoon wat later.

Maar als je dan op een middag op bezoek bent bij een plaatselijke familie en je met je goede schoenen letterlijk dwars door het park loopt, in plaats van over een pad, je op zaterdagochtend in alle rust de mogelijkheid hebt om door het prachtige Toys Hill te lopen, elke avond de lekkerste desserts voorgeschoteld krijgt en op vrijdagavond van de heerlijke fish and chips geniet, weet je weer precies waarom je hier bent.

En wat is dan leuker dan dat te delen met een landgenoot?


«   »